Fiets- en wandelvriendelijke projecten

Beschrijving

 • Heuvellands Alternatief Fietsroutenetwerk

Dit 57,4 km lange netwerk verbindt de 8 Heuvellandse dorpen via 14 alternatieve verbindingen. Meer info vind je op https://www.heuvelland.be/alternatieve-fietsroutes . Momenteel wordt de uitbreiding vanuit Heuvelland naar Ieper en Poperinge voorbereid.

 • Inrichting Staanijzerstraat te Wijtschate als ‘fietsstraat’

De Staanijzerstraat werd bij de dorpskernvernieuwing ingericht als fietsstraat. Voor gemotoriseerd verkeer geldt éénrichtingsverkeer van de Ieperstraat richting Sint-Medardusplein. De maximimsnelheid bedraagt 30 km/u. In een fietsstraat mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen.

 • Inrichting Schomminkelstraat te Westouter als ‘schoolstraat’.

Inrichting van een deel van de Schomminkelstraat, ter hoogte van de vrije bassischool, als schoolstraat. Dit is een proefopstelling, die eind oktober geëvalueerd wordt.

 • Aanbrengen fietslogo’s in schoolomgevingen op gemeentelijke wegen

Ter hoogte van de scholen werd telkens een tiental fietslogo’s aangebracht, ter aandacht van het gemotoriseerd verkeer dat de rijweg hier dient voor gemengd verkeer. Dit gebeurde in de Hogenakkerstraat te Kemmel, Staanijzerstraat en Schoolstraat te Wijtschate, Koudekotstraat te Dranouter, Schomminkelstraat te Westouter en Heirweg te Nieuwkerke.

 • Aanbrengen fietslogo’s in schoolomgeving De Klijte op gewestweg

Op de Dikkebusstraat in De Klijte (gewestweg) werd door het Agentschap van Wegen en Verkeer, op vraag van het gemeentebestuur, fietslogo’s aangebracht ter hoogte van de vrije basisschool, ter aandacht van het gemotoriseerd verkeer dat de rijweg hier dient voor gemengd verkeer. Deze inrichting werd gevraagd bij alle scholen langs gewestwegen, momenteel was enkel deze locatie uitvoerbaar.

 • Aanbrengen fietslogo’s langs de gemeentelijke hoofdverbindingswegen

Langs de vier gemeentelijke hoofdverbindingswegen tussen de dorpen werden zowel bij het buitenrijden van de dorpskom als bij ieder kruispunt fietslogo’s aangebracht ter aandacht van het gemotoriseerd verkeer dat de rijweg hier dient voor gemengd verkeer. Deze trajecten zijn Kemmel-Wijtschate, Kemmel-Dranouter, Kemmel-Loker en Kemmel-Hooghof (Wulvergem).

 • Wandelverbinding langs Dikkebusstraat

Langs de Dikkebusstraat, tussen Loker en Dranouter, werd door het gemeentebestuur een stuk grond aangekocht dat voorlopig ingericht werd als wandelpad. Op die manier worden de Victoriastraat en Galooiestraat veilig verbonden en kan men veilig de verbinding tussen deze twee dorpen maken. Een deel gaat ook over grond van het Agentschap Natuur en Bos dat hiervoor z’n medewerking verleent.

Intussen loopt de vraag naar het Agentschap voor Wegen en Verkeer, beheerder van de gewestweg, om op dit traject een fietspad aan te leggen.

 • Testkaravaan

Van 21 tem 30 oktober komt de Testkaravaan van de provincie West-Vlaanderen naar Heuvelland. Alle info vind je op www.testkaravaan.be en www.heuvelland.be/testkaravaan.

 • Fietspad Kemmel-Wijtschate: het onderzoek is lopende, de eerste documenten (startnota) zijn reeds opgemaakt.
 • Fietspad De Klijte-Ieper: dit is een gewestweg. De geplande uitvoering gebeurt door het Agentschap voor Wegen en Verkeer.
 • Fietspad Vierstraat-Wijtschate: aanleg van een fietspad vanaf de sporthal tot kruispunt Kapellerie, geplande aanleg eerstvolgende maanden
 • Onderzoek naar fietsvriendelijke inrichting Hellegatstraat:

De mogelijkheid wordt onderzocht om hier een kwalitatieve fietsstrook aan te leggen, met daarnaast een onverharde strook voor de voetgangers, ruiters, …

fietsstraat