Beschrijving
Alle operatoren die in België actief zijn in de voedselketen dienen gekend te zijn bij het Voedselagentschap, en dus geregistreerd te zijn. Voor de uitoefening van bepaalde activiteiten is tevens een toelating of een erkenning vereist.
Procedure
Je moet je zaak aangeven aan het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Van het FAVV ontvang je dan een toelating of een registratie. Bied je alleen kamers met ontbijt aan of verkoop je alleen dranken en/of voorverpakte levensmiddelen met een houdbaarheid van ten minste drie maanden bij kamertemperatuur, dan ontvang je een registratie.
Alle andere horecazaken ontvangen een toelating. Zowel de registraties als de toelatingen moeten in horecazaken uitgehangen worden op een van buiten zichtbare plaats.
Bedrag
Je zal voor jouw onderneming een jaarlijkse heffing moeten betalen aan het FAVV. Deze heffing is ondermeer afhankelijk van het aantal werknemers dat je tewerkstelt.