BeHaag het landschap

Kleine landschapselementen

Kleine landschapselementen, of kortweg kle’s, hebben niet enkele een niet te onderschatten ecologische functie, ze maken het gehele landschap ook visueel aantrekkelijk.

In de voorbije decennia zijn veel van deze kle’s verdwenen. Onder andere door schaalvergroting in de landbouw, maar evenzeer door nalatig onderhoud of moedwillig verwijderen, ook door particulieren. Gelukkig is er sinds ruime tijd een kentering in deze situatie en werden reeds vele kle’s in ere hersteld of werden nieuwe aangeplant.

Maar er is plaats voor nog meer… Ook u kan meehelpen om om nieuwe kle’s aan te planten. Om u daarbij te ondersteunen organiseert de gemeente Heuvelland ieder jaar de campagne ‘BeHaag het landschap’.

Campagne

Met de jaarlijkse campagne ‘BeHaag het landschap’ wil de milieudienst de aanplant van kleine landschapselementen zoals hagen, heggen, houtkanten, kleine bosjes en solitaire bomen stimuleren en ondersteunen.

De groepsaankoop van het plantgoed biedt je het voordeel van een lagere prijs, een eenvoudige manier van bestellen en een vlotte afhaling.

Nieuw dit jaar is dat er naast bosgoed nu ook bomen aangeboden worden.

Voor wie wenst aan te kopen voor een vrije aanplant geldt net zoals voorgaande jaren een verlaagde prijs, die ongeveer de helft van de inkoopprijs bedraagt. Voor wie dit doet om aan een omgevingsvergunning te voldoen (verplichte groenaanplant/groenscherm) worden de planten verkocht tegen inkoopprijs.

Aanbod

Het aanbod bestaat uit 5 samengestelde pakketten bosgoed  en 7 soorten bomen.

Bekijk hier het aanbod: pdf bestand2020.10.08 BeHaag het landschap - aanbod 2020.pdf (140 kB)

Alle plantgoed is streekeigen. Het bosgoed bestaat uit planten van 60 tot 90 cm hoogte, de bomen zijn maat 8+ (stamomtrek in cm) en hebben een hoogte van ongeveer 2 meter.

Bij iedere boom wordt 1 boompaal en 1 boomband bijgeleverd, inbegrepen in de prijs.

Twee prijzen

  • Net als voorgaande jaren betaalt wie aankoopt voor een vrije aanplant ongeveer de helft van de inkoopprijs die de gemeente betaalt.
  • Voor wie aankoopt om aan de opgelegde eisen van een omgevingsvergunning te voldoen geldt dat de planten doorverkocht worden aan inkoopprijs. Dit is vooral in het kader ter inkleding van (bedrijfs)gebouwen in het landschap.

Als gemeentebestuur willen we allen met deze verplichting ondersteunen door hen ook deze actie aan te bieden. Daar de aankoop gebeurt om te voldoen aan een wettelijke verplichting kan hierop geen korting gegeven worden. Het aankopen via deze actie biedt hen wel het voordeel van een iets lagere prijs door de groepsaankoop, een vlotte manier van bestellen en afhalen en mogelijkheid tot bepaling door de milieudienst welk plantgoed nodig is en tegen welke prijs, om aan de specifieke omgevingsvergunning te voldoen.

Duid op het bestelformulier dus de juiste keuze aan. Intern gebeurt hier ook nog een controle op.

Meer info over de verschillende pakketten en bomen

Pakket 1: Gemengde haag

Een gemengde haag zorgt voor meer biodiversiteit dan hagen bestaande uit één soort. Dit pakket bestaat uit 6 soorten die geschikt zijn voor een dichte, strak geschoren haag. Scheren gebeurt tweemaal; in de (na)zomer en het najaar.

Bij een plantafstand van 5 planten per meter kan men 6 lopende meter enkele haag aanplanten per pakket.

Een enkele rij volstaat om een gesloten haag te bekomen, een dubbele rij aanplanten is ook mogelijk.

Pakket 2: Bloesem- en bessenhaag

Dit is een mix van 10 opvallend bloeiende en vruchtenrijke soorten. Bij een (eventuele) éénmalige scheerbeurt in het najaar gaan de struiken het volgende jaar terug bloeien en vrucht dragen, wat heel wat insecten- en vogelsoorten ten goede komt. De vruchten van hazelaar en sleedoorn zijn eetbaar.

Bij een plantafstand van 3 planten per meter kan men 10 lopende meter enkele rij aanplanten per pakket. Een enkele rij volstaat om een gesloten haag te bekomen, een dubbele rij aanplanten is ook mogelijk.

Pakket 3: Houtkant / Bosje

Dit is een mix van 7 soorten die geschikt zijn voor hakhoutbeheer en goed dienen als groenscherm.

Een pakket is goed voor ongeveer 30 m enkele rij of 30 m² aanplant.

Een houtkant wordt doorgaans om de 5 à 8 jaar afgezet.

Pakket 4: Brede houtkant / Bos

Dit pakket van 4 boomsoorten voor droge tot vochtigere grond is zowel geschikt om te laten uitgroeien als volwaardige bomen of te beheren als hakhout.

Een pakket is goed voor ongeveer 40 m enkele rij of 80 m² aanplant.

Pakket 5:

Dit pakket van 3 boomsoorten gedijt goed op de ‘slechtere’ gronden. Het kan beheerd worden als knotbomen, houtkant of volwaardige bomen.

Een pakket is goed voor ongeveer 40 m enkele rij of 80 m² aanplant.

Boom 1 en 2: Schietwilg en zwarte populier

Schietwilg is zeer geschikt voor de natste bodems.

De zwarte populier is een soort van zeer vochtige gronden, hij verdraagt geen uitgedroogde bodem.

Beide soorten zijn snelle groeiers en kunnen ook als knotboom beheerd worden. Volwassen exemplaren worden om de 5 à 6 jaar geknot.

Boom 3-7:

Deze boomsoorten worden meestal geplant om op te groeien als solitaire, volwaardige boom. Als onderhoud volstaat het eventueel opsnoeien van de laagste takken. Het is echter ook mogelijk om deze soorten als knotboom te beheren. Het zijn iets tragere groeiers dan populier en wilg.

Zwarte els gedijt goed op vochtiger tot natte bodems, de vier andere soorten worden best op een middelmatige bodem aangeplant.

Haagbeuk en Zwarte els hebben de dichtste kruinen en dienen daarom ook goed als groenscherm.

Veldesdoorn is een kleinere boomsoort.

Zomereik is de traagste, grootst uitgroeiende soort.

Zomerlindes zorgen voor de grootste biodiversiteit.

Bij de verschillende soorten is bij aanplant de inmenging van compost aanbevolen.

Procedure

Plaats je bestelling vòòr 15 november aan de hand van het het bestelformulier of vraag dit bij de milieudienst.

pdf bestandBeHaag het landschap - invulformulier.pdf (101 kB)

Je ontvangt een bevestiging van je bestelling en de data waarop je je bestelling kan afhalen op het gemeentehuis.

De afhaling is voorzien in de loop van de maand december.

Contactgegevens en openingsuren

Milieudienst
Gemeentehuis De Warande
Bergstraat 24
8950 Heuvelland (Kemmel)
België
057 45 22 40
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
15:00 - 19:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak
Gesloten
Gesloten
09:00 - 12:00
Enkel op afspraak