landscape

Activiteiten in de bib

04/10/2019 - 'Collaboratie'. Lezing door Bruno De Wever

Bruno_De_Wever_2011

Wanneer : Vrijdag 4 oktober 2019 om 20u00

Waar : Bibliotheek Wijtschate, Schoolstraat 12a

Inkom : € 7 / €5, drankje inbegrepen

Graag vooraf inschrijven aan de balie van de bibliotheek, 057 450 456 of bibliotheek@heuvelland.be..

Bruno De Wever (°1960) is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis aan de UGent. Hij doceert over de geschiedenis van de 20ste eeuw, de geschiedenis van België, historische methode en publieksgeschiedenis. Hij bekleedt diverse mandaten in wetenschappelijke instellingen. Hij publiceerde boeken en artikels en presenteert zijn werk in voordrachten, bijdragen aan radio-en televisieprogramm's en in kranten en algemene tijdschriften. Zijn thema's zijn de Vlaamse beweging, het Vlaams-nationalisme, dee Nieuwe orde, fascisme en nationaalsocialisme, de Jodenuitroeiing en de ontkenning ervan en geschiedenismethodiek. Eén van zijn onderwerpen is ook de collaboratie en het verzet in België tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse zuiveringen. De herinnering en verwerking daarvan brengt deze zaak regelmatig opnieuw in het nieuws.

21/11/2019 - Wij versus Zij: polarisatie als verrijking of bedreiging . Lezing door Christophe Busch

Busch

Sociale media en politiek staan bol van polariserende uitspraken, gevoed door angst, boosheid, onwetendheid of passie. Vluchtelingen, vrijheid van meningsuiting of de verkiezing van een nieuwe president: iedereen heeft er tegenwoordig wel een vurige mening over. Soms leidt dit tot conflicten of zelfs sociale polarisatie. In dat geval zien we ˜de ander” niet meer als een gesprekspartner, maar wel als een tegenstander, een vijand. Hoe leren we terug de bal te bespelen ipv de man? Hoe scheppen we ruimte voor politieke polarisatie die verrijkend kan zijn en hoe bestrijden we de sociale polarisatie welke bedreigend kan zijn. 

Een doorgedreven wij-zij-denken wordt gevaarlijk wanneer het maatschappelijk weefsel verder afbrokkelt en de samenleving in grote, tegengestelde groepen verdeeld. Deze versplintering dreigt af te glijden naar extremistisch geweld. In deze lezing zoekt Christophe Busch een verklaring voor zulke radicaliseringsprocessen die kunnen leiden tot massageweld, zowel in historische voorbeelden als in de actualiteit en in de dagelijkse leefwereld van jongeren op school, in de metro of het winkelcentrum.

Wanneer : donderdag 21 november 2019 om 20u

Waar : bibliotheek Wijtschate, Schoolstraat 12a

Inkom : € 7 / €5, drankje inbegrepen

Graag vooraf inschrijven aan de balie van de bibliotheek, 057 450 456 of bibliotheek@heuvelland.be..

 

Bibliotheek

Contactinfo

Schoolstraat 12a
8950 Heuvelland (Wijtschate)
bibliotheek@heuvelland.be
057/45.04.56

Openingsuren

Wijtschate

Woensdag van 13.30 u tot 18.30 u

Vrijdag van 16.00 u tot 20.00 u

Zondag van 9.30 u tot 12.00 u

Westouter

Woensdag van 16:30 u tot 18.00 u

Deel deze pagina