landscape

Natuur en dier

Verlopen gelopen hond?

Je meldt dit bij de lokale politie. Daar worden alle verloren dieren bijgehouden in een register. Je wordt verwittigd als jouw hond gevonden wordt.

Honden die in onze gemeente gevonden worden, worden tijdelijk ondergebracht in hondenkennel bij de gemeente Heuvelland. Wordt het dier niet afgehaald, dan wordt het overgedragen aan het Dierenasiel.

TIP: Als de hond geregistreerd is (drager van een microchip of tatoeage, verplicht sinds 01/09/1998), dan kunnen wij dit nagaan, wat het terugvinden van de eigenaar vergemakkelijkt.

Zwerfkatten

Het aantal katten neemt per jaar met 6% toe. Een kat is reeds vruchtbaar op de leeftijd van 5 maanden en kan 2 tot 3 keer per jaar kittens werpen. De dierenasielen kunnen de toestroom nauwelijks aan. Te veel dieren worden verwaarloosd en worden zwerfkatten.

Daarom heeft de overheid voorzien dat sinds 1 september 2014 alle nieuw geboren katten moeten worden geïdentificeerd met een chip. Op die manier kunnen verloren gelopen katten snel terug worden bezorgd aan de eigenaar. Elke persoon die een kat wil verkopen of gratis weggeven (ook particulieren) moet deze ook laten steriliseren – zie www.kattenplan.be

Als je een kat bij jouw thuis wilt opvangen, adopteer er één in een asiel. Een asielkat wordt door een dierenarts ontwormd, behandeld tegen vlooien, gesteriliseerd/gecastreerd, met een microchip geïdentificeerd, geregistreerd in een databank, gevaccineerd en gesocialiseerd.

Via de websitewww.kiesvoorhetasiel.bekan je kennis nemen van de voordelen om een kat in een asiel te adopteren. Kinderen kunnen er zich amuseren met Basiel en Cecile, twee asielkatten waarbij ze aanleren hoe ze deze moeten verzorgen. Volwassenen zullen nuttige informatie vinden over de katten en de lijst met asielen aantreffen die in de nabijheid liggen van waar ze wonen.

Meldpunt vossen - en marterschade

Over heel Vlaanderen gaan stemmen op over een stijgende problematiek rond de vos. Steeds meer klachten betreffende schade aan pluimvee worden geregistreerd. Misschien sloop de vos bij u ook al eens het kippenhok binnent? Om de schadeproblematiek binnen onze gemeente op te volgen en tevens beter inzicht te krijgen op Vlaams niveau organiseert onze gemeente in samenwerking met de Hubertus Vereniging Vlaanderen een meldpunt waarop u elk schadegeval kan noteren. Dit meldpunt kan u hier bereiken. Door dit meldpunt aan te vullen draagt u als burger bij tot een beter inzicht in de aard en de omvang van de Vossenproblematiek.

Meldpunt everzwijnen

West-Vlaamse gedeputeerde Bart Naeyaert wil dat de West-Vlamingen de krachten bundelen zodat de everzwijnpopulatie in West-Vlaanderen drastisch vermindert. De West-vlamingen kunnen everzwijnen of schade die door everzwijnen is veroorzaakt melden aan de provincie via een nieuw opgericht meldpunt everzwijnen@west-vlaanderen.be. Na een melding kunnen jagers actie ondernemen om de everzwijnen veilig af te schieten. Alleen jagers met de West-Vlamingen daarom uitdrukkelijk om everzwijnen alleen maar te melden, maar zelf verder niets te ondernemen.

 

Milieu

Contactinfo

Bergstraat 24
8950 Heuvelland
milieu@heuvelland.be
057/450.460

Openingsuren

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 u tot 12.00 u

Dinsdag ook van 15.00 u tot 19.00 u

Deel deze pagina