landscape

Controleer uw putwater voor gebruik

28 juni 2017

vmm putw

Afbeelding cover Richtlijnen eigen waterwinners

Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. Maar de meeste particuliere waterputten zijn maar enkele meters diep. Daardoor raakt putwater veel sneller vervuild dan kraantjeswater. Gebruik dus kraantjeswater om te drinken, te koken en om je te wassen. Wil je toch putwater gebruiken als drinkwater, neem dan maatregelen om de veiligheid te verhogen. En laat je putwater zeker controleren!

De meeste waterputten bij particulieren zijn niet zo diep: gemiddeld 5 tot 10 meter. Daardoor raakt putwater veel sneller verontreinigd dan het drinkwater van de watermaatschappijen. Een mesthoop vlakbij, een lekkende stookolietank, rioolwater, pesticiden … Zelfs een klein probleem is genoeg om putwater ondrinkbaar te maken.

GEBRUIK PUTWATER VEILIG

Leidingwater is altijd veilig drinkwater: het voldoet aan strenge eisen. Wil je toch putwater gebruiken als drinkwater, let dan hierop:

De kwaliteit van putwater is niet altijd gegarandeerd. Laat je putwater daarom regelmatig controleren. Zelfs als het helder is, normaal ruikt en lekker smaakt, kan het vervuild zijn door bacteriën of chemische stoffen.

Gebruik je zowel leidingwater als putwater, let dan op dat de leidingen goed gescheiden blijven.

Gebruik nooit loden leidingen of pompen. Kies voor materialen die geen schadelijke stoffen afgeven in het water, zoals koper of kunststof.

U vindt hier hoe u uw putwater kan laten controleren?

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van onze gemeente! Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws in Heuvelland!

Deel deze pagina