rss
AAA

Budgetmeter elektriciteit en gas Printvriendelijke versiePDF

Sommige mensen die het moeilijk hebben om tijdig hun elektriciteitsrekeningen te betalen, kunnen gedropt worden bij hun leverancier. De leverancier verbreekt het contract met als gevolg dat men een nieuwe leverancier dient te zoeken. Men kan problemen ondervinden bij de zoektocht naar een nieuwe leverancier daar zij vaak een waarborg eisen of geen contract wensen aan te gaan (vaak een gevolg van een vroegere schuld). De overheid heeft daarom distributienetbeheerders aangeduid om aan deze klanten energie te leveren. Voor Heuvelland is dat Eandis (www.eandis.be). 
Eandis, de sociale leverancier, komt dan bij u thuis een budgetmeter plaatsen zodat de minimumlevering van energie (elektriciteit en aardgas) is gegarandeerd. Aan de hand van een voorafbetalingssysteem brengen zij een bedrag in de budgetmeter dat u, naargelang uw verbruik, kan opgebruiken. U krijgt een budgetmeterkaart die u in het OCMW of klantenkantoren van Eandis kan laten opladen via een oplaadterminal.
Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en aardgas. Budgetmeters voor elektriciteit bestaan al lang, terwijl de budgetmeters voor aardgas pas sinds het najaar van 2009 worden geplaatst.

Verschil elektriciteit en aardgas
Vanwege de verschillen tussen beide vormen van energie, verschillen ook beide types van budgetmeters. Het principe blijft hetzelfde, maar praktisch zijn er een aantal verschillen tussen beide. Deze zijn voornamelijk het gevolg van het grotere risico bij aardgas.
Beide budgetmeters kennen een systeem van noodkrediet. Wanneer het opgeladen bedrag verbruikt is, kan u dit noodkrediet inschakelen. Dit laat u toe om voor ongeveer 35€ elektriciteit en ongeveer 70€ aardgas te verbruiken. Bij elektriciteit volstaat het om eenvoudigweg de rode knop in te drukken. Bij aardgas daarentegen dient er een hele procedure gevolgd te worden om te controleren of er geen gaslek zou zijn.
Een ander verschil is dat bij de budgetmeter elektriciteit na het verbruik van het noodkrediet u nog altijd kan terugvallen op de minimumlevering (10 ampère). Bij deze minimale levering heeft u nog stroom, maar op een beperkt vermogen. Het gelijktijdig gebruik van meerdere toestellen wordt dan moeilijk.
Bij de budgetmeter aardgas is er geen minimale levering. Indien het noodkrediet opgebruikt is, valt u zonder aardgas. De enige oplossing is zo snel mogelijk de betaalkaart gaan opladen. Om de meter opnieuw in te schakelen, dient opnieuw de openingsprocedure gevolgd te worden.
Het noodkrediet voor aardgas en elektriciteit en de 10 ampère elektriciteit zijn niet gratis. U kan die schuld betalen met de kaart van uw budgetmeter. Als u ze gaat opladen, wordt een deel van het bedrag afgehouden. Hoeveel dit is, hangt af van het bedrag dat u oplaadt.

Opgelet!
U kan de kaart op twee manieren opladen. U kan ofwel rechtstreeks betalen via Bancontact bij het oplaadpunt. Ofwel brengt u een geldig betaalbewijs mee naar het OCMW (rekeninguitreksel of bewijs van betaling via de Post). Het betaalbewijs is essentieel want zonder geldig bewijs kan de kaart niet worden opgeladen! Daarna wordt het overeenkomstige tegoed op de budgetkaart geplaatst. Terug thuis wordt de kaart in de budgetmeter opgeladen met het bedrag dat op de kaart werd gezet. U kan nu elektriciteit en aardgas verbruiken ter waarde van het bedrag dat werd opgeladen.

Goed om te weten!

  • Zelfs wanneer er vroeger een gewone dagteller stond, wordt iedere geplaatste budgetmeter geprogrammeerd voor tweevoudig uurtarief! Het tarief voor elektriciteit- en gasverbruik tussen 21 uur 's avonds en 6 uur 's morgens bedraagt dan ongeveer de helft van het dagtarief (Heuvelland). 
  • Een geplaatste budgetmeter wordt niet weggenomen. Wanneer u als klant overstapt naar een commerciële leverancier of bij verhuizing wordt de budgetmeter geprogrammeerd als een gewone tweevoudig uurtarief meter. 
  • Als u niet oplaadt, bouwt u een negatief saldo op. De meter levert dan elektriciteit met een begrenzing van 10 ampère. Wanneer u de kaart opnieuw oplaadt, schakelt de meter automatisch terug naar het volle vermogen. Als u niet meer komt opladen, groeit de schuld aan. Uw dossier wordt dan naar de Lokale adviescommissie gestuurd voor verdere behandeling. 

Openingsuren opladingen OCMW Heuvelland

Maandag

08u30 - 11u00

Gesloten

Dinsdag

08u30 - 11u00

Gesloten

Woensdag

08u30 - 11u00

Gesloten

Donderdag

08u30 - 11u00

14u00 - 16u00

Vrijdag

08u30 - 11u00

Gesloten

Openingsuren opladingen Klantenkantoor Ieper

Stationstraat 39
8900 Ieper

Maandag

08u30 - 12u00

12u30 - 16u00

Dinsdag

Gesloten

14u00 - 18u00

Woensdag

08u30 - 12u00

Gesloten

Donderdag

08u30 - 12u00

12u30 - 16u00

Vrijdag

08u30 - 12u00

12u30 - 16u00

 U kan in dit kantoor betalen met bancontact.

VORIGE PAGINAVorige pagina